Realitní blog

Co to je cena zvláštní obliby a jak s ní pracovat při prodeji nemovitosti

  • 2. 5. 2018

Prodat nemovitost není těžké, ale prodat ji za nejvyšší možnou cenu, jak si přejí všichni prodávající, vyžaduje celou řadu aktivit. Jak toho dosáhnout?

Jedním z mnoha faktorů, které dobrý realitní makléř musí brát v potaz při přípravě “plánu prodeje nemovitosti” je “Cena zvláštní obliby”. S tímto termínem pracuje nově i obč. zákoník. Cena zvláštní obliby je cena jakékoli věci, k níž má konkrétní osoba citový vztah nebo je pro ni velmi důležitá (latinsky pretium affectionis). Podobně na realitním trhu může představovat cenu zvláštní obliby konkrétní lokalita nebo dokonce konkrétní dům.

V jakých nejčastějších případech se realitní makléři setkávají s cenou zvláštní obliby při nákupu a prodeji nemovitostí?

  • Rodiče chtějí koupit byt svým dětem, aby je měli, až jednou vyrostou, poblíž a mohli jim pomáhat s výchovou jejich dětí.
  • Dospělí potomci chtějí koupit byt svým rodičům, aby je měli poblíž a mohli se o ně ve stáří postarat.
  • Mladí lidé bydlí v pronájmu v místě, k němuž získají vztah a chtěli by se v něm trvale usadit a pořídit zde byt.
  • Člověk investor žije v místě, které má rád, a protože se mu finančně daří, rád by v nejbližším okolí koupil byl na investici. Preferuje nejbližší okolí právě proto, aby se mohl o svoji investici snadno starat a dohlédnout na nájemníky.
  • Někteří lidé by se rádi nastěhovali zpátky do místa, kde v mládí vyrůstali, protože mají na toto místo krásné vzpomínky z dětství.
  • Někteří lidé by se rádi nastěhovali do místa, kde mají nejlepší přátele a chtěli by být poblíž.

V těchto případech jsou lidé ochotni zaplatit za nemovitost vyšší tržní cenu než ostatní právě, protože ke konkrétnímu místu nebo dokonce samotnému bytovému domu mají citový vztah. Běžně v realitních aukcích zaznamenáváme případy, kdy jsou lidé ochotni nabídnou i o stovky tisíc vyšší cenu než ostatní zájemci. Aukce nemovitostí proto z těchto důvodů považuji za jeden z nejlepších způsobů prodeje nemovitostí, zejména bytů.

Jak nejlépe oslovit potenciální kupce, kteří jsou ochotni zohlednit cenu zvláštní obliby při nákupu nemovitosti?

Důležitou informací je, že tito případní kupci často vůbec nemovitost aktivně nehledají. Nebo hledají, ale velmi vlažně. Občas za několik měsíců se podívají na internet, co se nabízí a tím jejich hledání končí. Další důležitou informací je, že někteří tito lidé, již ve svém vysněném okolí bydlí. Např. mladý pár v pronájmu, dospělí potomci, kteří koupí byt své mamince atd. A proto nejlepší způsob, jak případné kupce oslovit, je zorganizovat přímou oslovovací kampaň v sousedství dané nemovitosti, např. formou dopisů, letáků, lokálních časopisů atd. s nabídkou nezávazné prohlídky nemovitosti. Ideální formou takové nezávazné prohlídky je tzv. den otevřených dveří.

Často právě přímé oslovení lidí ze sousedství, organizace dne otevřených dveří a uspořádání realitní aukce (tzv. soutěže o prodej nejvyšší nabídce) dokáže zájemce o koupi přesvědčit k nákupní akci. Někteří si řeknou, kdy se zas bude prodávat podobný byt v sousedství? A kupci, pro něž má nemovitost cenu zvláštní obliby, jsou ochotni nabídnout vyšší cenu.

Zajímá vás, jak vám můžeme pomoci s prodejem nemovitosti?

Můžeme pro vás zorganizovat realitní aukci, uspořádat den otevřených dveří a formou přímých oslovovacích kampaní (dopisy, letáky atd) nabídnout vaši nemovitost lidem ze sousedství. Samozřejmě vše za předpokladu, že o konkrétní prodejní aktivity budete mít zájem. Občas se stává, že někteří prodávající chtějí realizovat jen některé body našeho prodejního plánu. Není problém. Prodejní plán připravujeme vždy na míru konkrétní nemovitosti a realizujeme ho až po odsouhlasení prodávajících.

Prodejte s námi s jistotou a získejte nejvyšší cenu při prodeji své nemovitosti.

Příspěvek Co to je cena zvláštní obliby a jak s ní pracovat při prodeji nemovitosti pochází z RE/MAX Alfa, Praha.

Zavolejte mi: